Top
zonnecellen

300-ste onzichtbare duurzame dak opgeleverd

ZEP B.V. VOORZIET DRIEHONDERDSTE DAK VAN ONZICHTBARE DUURZAME ENERGIE    

Het Urker bedrijf ZEP B.V. levert vandaag het driehonderdste duurzame dak op. Deze mijlpaal is bijna onzichtbaar, want de dakpannen van ZEP hebben zorgvuldig weggewerkte zonnecellen. Rode voor de rode pannen, zwarte voor de zwarte pannen. De eer valt ten deel aan Jos Diederen uit het Limburgse Puth die voor de renovatie van zijn dak Laugs Bouwmeesters heeft ingeschakeld. Laugs Bouwmeesters is een architect en bouwbedrijf, voornamelijk werkzaam op het gebied van restauratie en renovatie. Ze werken met ecologische bouwmaterialen en zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen in de duurzaamheidshoek. Het ZEP-systeem, aangedragen door Diederen zelf, bleek in dit project perfect te integreren en eenvoudig in aanleg, met een onopvallend mooi resultaat.

ZEP B.V., in 2015 opgericht door een groep nuchtere ondernemers uit Urk, heeft als missie om de bestaande en nieuwe woningvoorraad op een esthetisch verantwoorde manier te verduurzamen. Dat duurzame energie ook mooi kan zijn en kan bestaan in beschermd dorps- en stadsgezicht, bewijzen zij met hun dakpannen. Het dorp Zuidbroek (Groningen) behaalde afgelopen jaar de primeur door als eerste goedkeuring te krijgen om een Rijksmonument van de ZEP zonneceldakpannen te voorzien.

Het bedrijf, dat inmiddels bestaat uit bijna twintig medewerkers, levert niet alleen in Nederland, maar ook in diverse andere landen. Zo werd afgelopen maand het eerste Zweedse huis voorzien van – uiteraard rode – zonneceldakpannen. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Zuid-Afrika, Denemarken, Tsjechië en België kunnen de pannen geleverd worden door zorgvuldig geselecteerde leveranciers.

“Onze ambitie is om dit jaar op vijfhonderd woningen ZEP dakpannen te realiseren en volgend jaar op nog eens minstens duizend woningen”, aldus algemeen directeur Jan Bakker. Met de huidige bouwplannen en de verplichting voor woningcorporaties om voor 2020 hun woningvoorraad drastisch te verduurzamen, liggen er grote kansen in de bouwsector.

De ZEP dakpannen kunnen 90W per vierkante meter opwekken en komen daarmee dicht in de buurt van traditionele zonnepanelen, die gemiddeld 130W per vierkante meter opwekken. In de praktijk blijkt dat vrijwel altijd de gewenste opwek kan worden bereikt, door een optimale benutting van het dak.

 

Terug naar overzicht